Kuchnia w??oska
500 g cielÄ?ciny bez ko??ci
50 g szpiku wo??owego
40 g mas??a
30 g suszonych grzyb??w
1 marchew
1 ??odyga selera naciowego
1/4 szklanki bia??ego wina
1 ??y??ka wazowa sosu ze ??wie??ych pomidor??w
2 ??y??ki wazowe roso??u wo??owego
s??l |
Marchew i seler drobno pokroiÄ?. Mas??o wraz ze szpikiem stopiÄ? na patelni, do??o??yÄ? warzywa, lekko je podsma??yÄ?, a nastÄ?pnie dodaÄ? pokrojonÄ? cielÄ?cinÄ? (wo??owinÄ?) i dalej sma??yÄ?. Namoczone grzyby wycisnÄ?Ä?, w??o??yÄ? na patelniÄ? i zalaÄ? winem. Gdy wino wyparuje, dodaÄ? sos ze ??wie??ych pomidor??w, wlaÄ? ros???? i wodÄ?, w kt??rej moczy??y siÄ? grzyby, wsypaÄ? s??l. MiÄ?sny sos po genue??sku gotowaÄ? 2 godziny, a po przestudzeniu przetrzeÄ? przez sito.
|