Kuchnia w??oska
300 g drobnych rybek (narybek sardeli)
40 g sosu pomidorowego
1/4 szklanki bia??ego wytrawnego wina
1/2 ??y??ki wazowej roso??u rybnego
1 bulwa cienko pokrojonego pora
1 ??y??ka drobno pokrojonej bazylii
1 wymoczony filet anchois
3 ??y??ki oliwy z oliwek
s??l
pieprz |
W rondlu z oliwÄ? podsma??yÄ? przez 2 minuty por, a gdy bÄ?dzie szklisty, podlaÄ? go winem. Kiedy wino wyparuje, do rondla dodaÄ? sos pomidorowy, wlaÄ? ciep??y ros???? rybny i gotowaÄ? bez przykrycia 15 minut. NastÄ?pnie do rondla dodaÄ? rybki, rozdrobniony filet anchois, bazyliÄ? i s??l. Po up??ywie mniej wiÄ?cej 2 minut potrawÄ? zdjÄ?Ä? z ognia, popieprzyÄ? i podawaÄ? z grzankami na g??Ä?bokich talerzach.
|