majonez
??????tko
p???? ??y??eczki musztardy
szklanka oleju sojowego
s??l
cukier
sok z cytryny (ocet) |
Surowe ??????tko starannie oddzielone od bia??ka rozetrzeÄ? z musztardÄ? w litrowym naczyniu. UbijajÄ?c stale w jednÄ? stronÄ? trzepaczkÄ?, dolewaÄ? bardzo cienkim strumieniem olej o temperaturze pokojowej. W miarÄ? gÄ?stnienia masy strumie?? oleju mo??na zwiÄ?kszyÄ?. UbitÄ? gÄ?stÄ? masÄ? doprawiÄ? do smaku cukrem, sokiem z cytryny lub octem, posoliÄ? i rozrzedziÄ? wodÄ? do po??Ä?danej gÄ?sto??ci. Gotowy majonez och??odziÄ?. Z podanej ilo??ci sk??adnik??w otrzymuje siÄ? ok. 1,5 szklanki sosu.
|