Kuchnia wÄ?gierska
40 g mas??a
1 pÄ?czek koperku
1 ??y??ka mÄ?ki
1 ??y??ka pokrajanej cebuli
1 fili??anka kwa??nej ??mietany
1-2 kostki cukru
ros????
sok z cytryny |
Koperek umyÄ?, drobno posiekaÄ?. Z mas??a i mÄ?ki przyrzÄ?dziÄ? jasnÄ? zasma??kÄ?, dodaÄ? po??owÄ? koperku i cebulÄ?, rozprowadziÄ? roso??em, przyprawiÄ? do smaku solÄ?, cukrem i sokiem z cytryny i gotowaÄ? przez 15 min. ZestawiÄ? z ognia, przecedziÄ?, dodaÄ? drugÄ? po??owÄ? koperku i kwa??nÄ? ??mietanÄ?, jeszcze raz zagotowaÄ? i podaÄ? na st????.
|