Kuchnia wÄ?gierska
30 g t??uszczu
1 drobno posiekany Ii??Ä? z natki selera
2 ??y??ki mÄ?ki
1 ??y??ka pokrajanej cebuli
1 fili??anka kwa??nej ??mietany
ros???? |
Seler obraÄ?, umyÄ? i pokroiÄ? w drobnÄ? kostkÄ?. Do zrumienionej na t??uszczu cebuli dodaÄ? kostki selera i pokrojony li??Ä? selera, zalaÄ? niewielkÄ? ilo??ciÄ? roso??u i dusiÄ? do miÄ?kko??ci pod przykryciem. Gdy wywar siÄ? wygotuje, opr??szyÄ? mÄ?kÄ? i pieprzem, dodaÄ? roso??u i tak d??ugo gotowaÄ?, a?? sos bÄ?dzie zawiesisty. DodaÄ? kwa??nÄ? ??mietanÄ? i stale mieszajÄ?c jeszcze raz zagotowaÄ?.
|