Kuchnia wÄ?gierska
500 g ko??ci cielÄ?cych
100 g grzyb??w
3 marchwie
2 ??y??ki przecieru pomidorowego
2 pietruszki
3-4 kostek cukru
plaster selera
50 g t??uszczu
1 kalarepa
2 ??y??ki mÄ?ki
1 cebula
50 g wÄ?dzonego boczku
4-5 ziarenek pieprzu
2 kieliszki czerwonego wina
s??l |
W??oszczyznÄ? oczy??ciÄ?, pokroiÄ? w krÄ???ki i na ma??ej ilo??ci t??uszczu obsma??yÄ? razem z cielÄ?cymi ko??Ä?mi i pozostawionym w ca??o??ci boczkiem wÄ?dzonym. Boczek wyjÄ?Ä?, w??oszczyznÄ? i ko??ci zalaÄ? wodÄ? i dalej gotowaÄ?. Cukier przyrumieniÄ? na pozosta??ej ilo??ci t??uszczu, dodaÄ? stopniowo mÄ?kÄ? i dalej sma??yÄ?. Zrumienionym cukrem z mÄ?kÄ? zagÄ???ciÄ? ros????, kt??ry po dodaniu czerwonego wina, ziarenek pieprzu, przecieru pomidorowego i drobno pokrajanych grzyb??w nale??y jeszcze na ma??ym ogniu gotowaÄ? przez 2-3 godz. Ko??ci wyjÄ?Ä? i sos razem z w??oszczyznÄ? przetrzeÄ? przez sito.
|