Kuchnia z szybkowaru
1,5 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
2 szklanki mleka
4 dag mas??a
35 dag jab??ek lub ??liwek (mogÄ? byÄ? mro??one lub z kompotu)
0,5 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
1 szklanka ??mietany
szczypta cynamonu
s??l do smaku |
KaszÄ? sparzyÄ? wrzÄ?tkiem, osÄ?czyÄ?, w??o??yÄ? do szybkowaru, zalaÄ? wodÄ? i mlekiem, posoliÄ?, dodaÄ? 1 ??y??kÄ? cukru i mas??o. We wk??adce bez perforacji wstawiÄ? do tego samego szybkowaru oczyszczone i pokrojone jab??ka lub wypestkowane ??liwki. Owoce wymieszaÄ? z ??y??kÄ? cukru i cynamonem. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 20 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po ugotowaniu uk??adaÄ? kaszÄ? na talerzykach i w zrobione na ??rodku wg??Ä?bienia wk??adaÄ? uduszone owoce. PolaÄ? z wierzchu ??mietanÄ? wymieszanÄ? z resztÄ? cukru i z cukrem waniliowym.
Uwaga. KaszÄ? jaglanÄ? mo??na zastÄ?piÄ? ry??em lub kaszÄ? krakowskÄ?.
|