5 dag cebuli
3 ??y??ki soku cytrynowego lub octu owocowego
4 ??y??ki umytego, drobno posiekanego szczypiorku
1 ??y??eczka oliwy lub oleju
s??l
pieprz |
CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?, utrzeÄ? na tarce z ma??ymi otworami, wymieszaÄ? w miseczce z oliwÄ? lub olejem. MieszajÄ?c po??Ä?czyÄ? z posiekanym szczypiorkiem i dodawanym stopniowo sokiem cytrynowym. W ko??cu po??Ä?czyÄ? z 2 ??y??kami ch??odnej, przegotowanej wody. PrzyprawiÄ? do smaku solÄ? i pieprzem. WykorzystywaÄ? do zaprawiania sur??wek z zielonej sa??aty, cykorii lub do sa??atki z gotowanych ziemniak??w. Mo??na przechowywaÄ? w lod??wce 2-3 dni.
|