3 zÄ?bki czosnku
2 ??y??ki soku cytrynowego lub octu owocowego
1 ??y??eczka musztardy
1 ??y??eczka oliwy lub oleju
2 ??y??ki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki
s??l
pieprz
woda |
Czosnek obraÄ?, op??ukaÄ?, drobno posiekaÄ?, rozetrzeÄ? na masÄ? z solÄ?. UcieraÄ? w miseczce, dodajÄ?c musztardÄ?, sok cytrynowy, oliwÄ? i posiekanÄ? pietruszkÄ?. UcierajÄ?c dodaÄ? 2 ??y??ki ch??odnej, przegotowanej wody. PrzyprawiÄ? pieprzem do smaku. WykorzystywaÄ? do zaprawiania sur??wek z zielonej sa??aty, ??wie??ych og??rk??w oraz do sa??atki z gotowanych ziemniak??w. Mo??na przechowywaÄ? w lod??wce 2 - 3 dni.
|