4 ??y??ki umytych, drobno posiekanych ??wie??ych listk??w bazylii
2 ??y??ki soku cytrynowego lub octu owocowego
1 zÄ?bek czosnku
1 ??y??ka umytego, drobno posiekanego szczypiorku
1 ??y??eczka oliwy lub oleju
s??l |
Posiekane listki bazylii przetrzeÄ? przez sito. Czosnek obraÄ?, przecisnÄ?Ä? przez praskÄ?, po??Ä?czyÄ? z przetartÄ? bazyliÄ? i sokiem cytrynowym lub octem, mieszajÄ?c dodaÄ? oliwÄ? lub olej i szczypiorek oraz 1 ??y??kÄ? ch??odnej, przegotowanej wody. PrzyprawiÄ? do smaku solÄ?. WykorzystywaÄ? do sur??wek i sa??atek, zw??aszcza z warzyw ma??o aromatycznych. Mo??na przechowaÄ? w lod??wce 2 dni.
|