20 dag cebuli
2 ??y??ki sosu sojowego
2 ??y??ki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki
s??l
pieprz
1/2 szklanki chudego roso??u |
Cebule obraÄ?, op??ukaÄ?. JednÄ? ma??Ä? cebulÄ? drobno posiekaÄ? i lekko podrumieniÄ? na suchej patelni. Pozosta??Ä? cebulÄ? pokrajaÄ?, w??o??yÄ? do wrzÄ?cego roso??u i gotowaÄ? pod przykryciem. DodaÄ? podrumienionÄ? cebulÄ? i ugotowaÄ? do miÄ?kko??ci. Nieco przestudziÄ? i przetrzeÄ? przez sito lub zmiksowaÄ?. Sos wymieszaÄ? z sosem sojowym i naciÄ? pietruszki. PrzyprawiÄ? do smaku solÄ? i pieprzem. Amatorzy mogÄ? dodatkowo przyprawiÄ? octem owocowym. PodawaÄ? na gorÄ?co do potraw z miÄ?sa jagniÄ?cia lub z wo??owiny i z ryb.
|