10 dag czerwonej papryki
10 dag pomidor??w
5 dag cebuli
1 zÄ?bek czosnku,
1 ??y??eczka oleju lub oliwy
2 ??y??ki umytych, posiekanych listk??w pietruszki ze szczypiorkiem
s??l
pieprz |
PaprykÄ? umyÄ?, oczy??ciÄ? z nasion. CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ? i razem z paprykÄ? w??o??yÄ? do wrzÄ?cej, osolonej wody. UgotowaÄ?. MiÄ?kkÄ? paprykÄ? wyjÄ?Ä?; obraÄ? ze sk??rki, pokrajaÄ?, dodaÄ? do cebuli. Pomidory umyÄ?, sparzyÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?, obraÄ? ze sk??rki pokrajaÄ?, dodaÄ? do ugotowanych warzyw, zmiksowaÄ?. Do sosu dodaÄ? olej, wymieszaÄ? z posiekanÄ? zieleninÄ? i roztartym z solÄ? czosnkiem. PrzyprawiÄ? do smaku solÄ? ? pieprzem. WykorzystywaÄ? jako dodatek do potraw miÄ?snych, rybnych, do potraw z jajek i bia??ego sera. Sos mo??na podawaÄ? zar??wno na gorÄ?co, jak i na zimno.
|