10 dag czerwonej papryki
10 dag cebuli
1 ??y??ka sosu sojowego
4 zÄ?bki czosnku
4 ??y??ki umytych posiekanych listk??w selera, estragonu, szczypiorku i majeranku
1 ??y??eczka oleju lub oliwy
sok cytrynowy lub ocet owocowy
s??l
przyprawa chilli
go??dziki |
PaprykÄ? umyÄ?, oczy??ciÄ? z nasion, podlaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?, osoliÄ? i gotowaÄ? pod przykryciem. CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ?, dodaÄ? do gotujÄ?cej siÄ? papryki. GotowaÄ? przez ok. 8 min. Gdy nieco przestygnie, wyjÄ?Ä? paprykÄ?, zdjÄ?Ä? z niej sk??rkÄ?, pokrajaÄ? i razem z cebulÄ?, zieleninÄ? i pokrajanym czosnkiem zmiksowaÄ?. WymieszaÄ? z oliwÄ?, sosem sojowym, przyprawiÄ? do smaku solÄ?, chilli i odrobinÄ? zmia??d??onego go??dzika. PodawaÄ? na zimno lub na gorÄ?co jako dodatek do potraw miÄ?snych, rybnych, potraw z jajek i do bia??ego sera.
|