10 dag szpinaku
5 dag szczawiu
2 ??y??ki mleka w proszku odt??uszczonego,
2 ??y??ki umytej posiekanej naci pietruszki z koperkiem
s??l
1/4 szklanki ??mietanki (9% t??uszczu)
sok cytrynowy lub zaprawa cytrynowa |
Szpinak i szczaw przebraÄ?, li??cie oczy??ciÄ? z szypu??ek, umyÄ?, osÄ?czyÄ?, w??o??yÄ? do wrzÄ?cej osolonej wody (1/2 szklanki); ugotowaÄ? w odkrytym rondelku do miÄ?kko??ci, odcedziÄ?. ?šmietankÄ? wymieszaÄ? ze sproszkowanym mlekiem instant, a nastÄ?pnie zmiksowaÄ? z ugotowanymi warzywami i listkami pietruszki i z koperkiem. Gdyby sos okaza?? siÄ? zbyt gÄ?sty, dodaÄ? nieco wywaru. PrzyprawiÄ? solÄ? i sokiem cytrynowym. Amatorzy mogÄ? dodatkowo przyprawiÄ? sos roztartym czosnkiem. PodawaÄ? na gorÄ?co jako dodatek do jajek gotowanych w koszulkach.
|