Kuchnia turecka
2 ??y??ki soku z cytryny
2 1/2 ??y??ki mÄ?ki
s??l i pieprz do smaku
1 1/2 szklanki roso??u lub wody z kostkÄ? roso??owÄ?
1 ??????tko dobrze roztrzepane |
Dok??adnie wymieszaÄ? pastÄ?; mÄ?kÄ?, s??l, pieprz, sok z cytryny z 1/4 szklanki zimnego roso??u. ZagotowaÄ? ros???? lub wodÄ? z rozpuszczonÄ? kostkÄ? roso??owÄ?. ZmniejszyÄ? p??omie??, mieszajÄ?c ros???? wlewaÄ? pastÄ? i gotowaÄ?, a?? sos zgÄ?stnieje. ZdjÄ?Ä? z ognia. gdy masa trochÄ? ostygnie dodaÄ? ??????tko rozprowadzone 2 ??y??kami sosu. MieszajÄ?c podgrzewaÄ? przez kilka minut, nie dopu??ciÄ? do zagotowania. PodawaÄ? do bia??ego miÄ?sa lub ryb.
|