Kuchnia indyjska
1 kg rabarbaru
1/4 kg cukru
4 szklanki octu (6%)
1 ??y??eczka chilli
2 ??y??eczki imbiru
2 ??y??ki mielonej gorczycy lub 3 ??y??ki musztardy
1 ??y??ka roztartego czosnku
1/4 ??y??eczki utartej ga??ki muszkato??owej
6 dag drobno posiekanych migda????w (dowolnie) |
ObraÄ? g??rnÄ? czÄ???Ä? ??odygi rabarbaru, przetrzeÄ? ??ciereczkÄ? nasÄ?czonÄ? octem, pokrajaÄ? w 4 cm kawa??ki. Cukier rozpu??ciÄ? w occie, dodaÄ? rabarbar, gotowaÄ? na ma??ym ogniu, a?? powstanie jednolita masa. DodaÄ? chilli, imbir, gorczycÄ?; czosnek, ga??kÄ? i migda??y, dusiÄ? przez 20 min., w razie potrzeby dodaÄ? trochÄ? octu. Prze??o??yÄ? do czystych, wygotowanych, gorÄ?cych s??oik??w, szczelnie zakrÄ?ciÄ?. U??ywaÄ? po czterech tygodniach. PodawaÄ? do zimnych miÄ?s lub do potraw indyjskich i pakista??skich:
Po pasteryzacji mo??na przechowywaÄ? przez rok.
|