Kuchnia z szybkowaru
2 szklanki mleka
2 jaja
2 ??y??ki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli |
Jaja utrzeÄ? z cukrem do bia??o??ci, mleko zagotowaÄ? z cukrem waniliowym, ostro??nie mieszajÄ?c po??Ä?czyÄ? ze sobÄ?. RozlaÄ? do 4 kokilek, wype??niajÄ?c je do trzech czwartych wysoko??ci, szczelnie przykryÄ?. WstawiÄ? do szybkowaru, do kt??rego wlaÄ? 1-2 szklanki wody (na 2 cm od dna), szybkowar zamknÄ?Ä? i ogrzewaÄ? 10 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. podawaÄ? po ostygniÄ?ciu.
Uwaga. Na tej samej zasadzie robi siÄ? mleczko karmelowe, dodajÄ?c karmel z ??y??ki cukru. .
|