Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
WIEPRZOWINA NA OSTRO

Kuchnia chi??ska

15 dag wieprzowiny
25 dag cykorii
2 - 3 posiekane grubo pieczarki
4 ??y??ki oleju
2 ? 3 ??y??ki grubo posiekanej marynowanej czerwonej papryki
1/2 ??y??ki mÄ?ki ziemniaczanej
1 ??y??ka wody
Sos przyprawowy:
1 ??y??ka sosu sojowego
1 ??y??eczka soli
1 ??y??ka wytrawnego bia??ego wina lub czystej w??dki
1/2 ??y??eczki glutasoli, "Vegety" lub "Jarzynki"
1 ??y??ka octu (5%)
1 ??y??ka cukru
2 ??y??eczki bardzo drobno posiekanej cebuli dymki
2 ??y??eczki roztartego czosnku
1 ??y??eczka startego ??wie??ego imbiru lub 1/2 ??y??eczki imbiru w proszku
1/4 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
1/2 ??y??ki wody
MÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? wymieszaÄ? z ??y??kÄ? wody. WieprzowinÄ? pokrajaÄ? w 5 cm paski o grubo??ci zapa??ki, wymieszaÄ? z mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? z wodÄ?, odstawiÄ? na 15 min. CebulÄ? pokrajaÄ? wzd??u?? na 4 czÄ???ci, ka??dÄ? rozdzieliÄ? na listki. CykoriÄ? oczy??ciÄ?, odciÄ?Ä? nasady i zwiÄ?d??e li??cie, op??ukaÄ? pod bie??Ä?cÄ? wodÄ?, osÄ?czyÄ?, pokrajaÄ? w paski d??ugo??ci i grubo??ci miÄ?sa. WymieszaÄ? sk??adniki sosu przyprawowego, odstawiÄ?. Olej wlaÄ? na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, mocno rozgrzaÄ? na du??ym ogniu, w??o??yÄ? miÄ?so, mocno mieszajÄ?c sma??yÄ? minutÄ?, dodaÄ? grzyby, mieszajÄ?c sma??yÄ? ok. 30 sek, wsypaÄ? cykoriÄ?, sma??yÄ? 30 sek stale mieszajÄ?c. DodaÄ? marynowanÄ? paprykÄ?, zamieszaÄ?, wlaÄ? wymieszany sos przyprawowy, mieszajÄ?c zagotowaÄ?. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 2-4 os??b - jako danie g????wne, z ry??em i zupÄ?.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design