Kuchnia chi??ska
15 dag wieprzowiny
25 dag cykorii
2 - 3 posiekane grubo pieczarki
4 ??y??ki oleju
2 ? 3 ??y??ki grubo posiekanej marynowanej czerwonej papryki
1/2 ??y??ki mÄ?ki ziemniaczanej
1 ??y??ka wody
Sos przyprawowy:
1 ??y??ka sosu sojowego
1 ??y??eczka soli
1 ??y??ka wytrawnego bia??ego wina lub czystej w??dki
1/2 ??y??eczki glutasoli, "Vegety" lub "Jarzynki"
1 ??y??ka octu (5%)
1 ??y??ka cukru
2 ??y??eczki bardzo drobno posiekanej cebuli dymki
2 ??y??eczki roztartego czosnku
1 ??y??eczka startego ??wie??ego imbiru lub 1/2 ??y??eczki imbiru w proszku
1/4 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
1/2 ??y??ki wody |
MÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? wymieszaÄ? z ??y??kÄ? wody. WieprzowinÄ? pokrajaÄ? w 5 cm paski o grubo??ci zapa??ki, wymieszaÄ? z mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? z wodÄ?, odstawiÄ? na 15 min. CebulÄ? pokrajaÄ? wzd??u?? na 4 czÄ???ci, ka??dÄ? rozdzieliÄ? na listki. CykoriÄ? oczy??ciÄ?, odciÄ?Ä? nasady i zwiÄ?d??e li??cie, op??ukaÄ? pod bie??Ä?cÄ? wodÄ?, osÄ?czyÄ?, pokrajaÄ? w paski d??ugo??ci i grubo??ci miÄ?sa. WymieszaÄ? sk??adniki sosu przyprawowego, odstawiÄ?. Olej wlaÄ? na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, mocno rozgrzaÄ? na du??ym ogniu, w??o??yÄ? miÄ?so, mocno mieszajÄ?c sma??yÄ? minutÄ?, dodaÄ? grzyby, mieszajÄ?c sma??yÄ? ok. 30 sek, wsypaÄ? cykoriÄ?, sma??yÄ? 30 sek stale mieszajÄ?c. DodaÄ? marynowanÄ? paprykÄ?, zamieszaÄ?, wlaÄ? wymieszany sos przyprawowy, mieszajÄ?c zagotowaÄ?. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 2-4 os??b - jako danie g????wne, z ry??em i zupÄ?.
|