Kuchnia chi??ska
6 kotlet??w schabowych o grubo??ci 1 1/2 cm
1 ??rednia cebula
5 ??y??ek oleju
3 ??y??ki roso??u lub wody
s??l do smaku
Marynata:
??y??ki sosu sojowego
1 ??y??ka czystej w??dki
2 ??y??eczki oleju sezamowego lub sojowego
szczypta pieprzu
2 ??y??ki mÄ?ki ziemniaczanej |
Ko??ci odkroiÄ?, miÄ?so lekko rozbiÄ? t??uczkiem. Sk??adniki marynaty wymieszaÄ? w misce. Kotlety u??o??yÄ? jednÄ? warstwÄ? na blasze do pieczenia lub na g??Ä?bokim p????misku, zalaÄ? marynatÄ?, odstawiÄ? w temperaturze pokojowej na 15 min, obr??ciÄ? kotlety, pozostawiÄ? na 10 min lub przykryÄ? i wstawiÄ? do lod??wki a?? do czasu sma??enia. CebulÄ? podzieliÄ? wzd??u?? na po????wki, ka??dÄ? pokrajaÄ? w poprzek na 1/2 cm plasterki, rozdzieliÄ? listki. Olej mocno rozgrzaÄ? na patelni na du??ym ogniu, rozprowadzajÄ?c go po bokach i dnie. Kotlety k??a??Ä? na gorÄ?cy olej, zmniejszyÄ? p??omie?? na ??redni, sma??yÄ? do zrumienienia, obr??ciÄ?, w razie potrzeby dodaÄ? oleju, sma??yÄ? miÄ?so z drugiej strony na ciemnoz??oty kolor. Prze??o??yÄ? na gorÄ?cy p????misek. CebulÄ? wsypaÄ? na tÄ? samÄ? patelniÄ?, mieszajÄ?c sma??yÄ? a?? stanie siÄ? szklista, zwiÄ?kszyÄ? p??omie?? na du??y. WlaÄ? ros???? lub wodÄ?, gotowaÄ? do wyparowania p??ynu. CebulÄ? ob??o??yÄ? miÄ?so (kotlety mo??na pokroiÄ? na po????wki lub Ä?wiartki). PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 4-6 os??b - z ry??em, warzywami i zupÄ?
|