Kuchnia chi??ska
1 - 1 1/2 kg wieprzowiny od szynki lub ??opatki (bez ko??ci)
1 ??y??eczka pieprzu syczua??skiego lub rozgniecione ziarenka czarnego
1 ??y??ka soli
2 ??y??eczki saletry
2 szklanki wody
3 czubate ??y??ki soli |
?y??kÄ? soli i pieprz wsypaÄ? na suchÄ?, czystÄ? patelniÄ?, mieszajÄ?c podgrzewaÄ? na ??rednim ogniu, a?? s??l nabierze ciemnoz??otego koloru. PrzestudziÄ?, wymieszaÄ? z saletrÄ?. NatrzeÄ? miÄ?so (bez ko??ci) r??wnomiernie ze wszystkich stron przyprawami, pozostawiÄ? na 2-4 godz. w temperaturze pokojowej. 2 szklanki wody wlaÄ? do rondla, dodaÄ? s??l, zagotowaÄ?, trzymaÄ? na du??ym ogniu minutÄ?, wystudziÄ?. Posolone miÄ?so w??o??yÄ? do emaliowanego p??askiego garnka lub do wazy na zupÄ?, zalaÄ? solankÄ?, przykryÄ?, wstawiÄ? do lod??wki na 7 dni. ObracaÄ? co 12 godz. MiÄ?so wyjÄ?Ä? z marynaty, op??ukaÄ? z pieprzu. Mo??na je zwiÄ?zaÄ?, aby nadaÄ? ??adny kszta??t. W??o??yÄ? miÄ?so do miski, gotowaÄ? na parze 1 1/2 do 2 godz. MiÄ?so ostro??nie wyjÄ?Ä? z miski. Sos szynkowy odstawiÄ?. MiÄ?so zawinÄ?Ä? w gazÄ?, po??o??yÄ? deseczkÄ? na szynce, obciÄ???yÄ?, odstawiÄ? na 5 - 6 godz. OdwinÄ?Ä?, usunÄ?Ä? sznurek, w??o??yÄ? do sosu, wstawiÄ? do lod??wki. PodawaÄ? po 12 godz. SzynkÄ? mo??na przechowywaÄ? w sosie, w lod??wce przez 7 dni. SzynkÄ? podawaÄ? pokrajanÄ? w cienkie plasterki z musztardÄ?. Proporcje: na 12-16 porcji - na przekÄ?skÄ?
|