Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
SZYNKA PEKLOWANA PO CHI??SKU

Kuchnia chi??ska

1 - 1 1/2 kg wieprzowiny od szynki lub ??opatki (bez ko??ci)
1 ??y??eczka pieprzu syczua??skiego lub rozgniecione ziarenka czarnego
1 ??y??ka soli
2 ??y??eczki saletry
2 szklanki wody
3 czubate ??y??ki soli
?y??kÄ? soli i pieprz wsypaÄ? na suchÄ?, czystÄ? patelniÄ?, mieszajÄ?c podgrzewaÄ? na ??rednim ogniu, a?? s??l nabierze ciemnoz??otego koloru. PrzestudziÄ?, wymieszaÄ? z saletrÄ?. NatrzeÄ? miÄ?so (bez ko??ci) r??wnomiernie ze wszystkich stron przyprawami, pozostawiÄ? na 2-4 godz. w temperaturze pokojowej. 2 szklanki wody wlaÄ? do rondla, dodaÄ? s??l, zagotowaÄ?, trzymaÄ? na du??ym ogniu minutÄ?, wystudziÄ?. Posolone miÄ?so w??o??yÄ? do emaliowanego p??askiego garnka lub do wazy na zupÄ?, zalaÄ? solankÄ?, przykryÄ?, wstawiÄ? do lod??wki na 7 dni. ObracaÄ? co 12 godz. MiÄ?so wyjÄ?Ä? z marynaty, op??ukaÄ? z pieprzu. Mo??na je zwiÄ?zaÄ?, aby nadaÄ? ??adny kszta??t. W??o??yÄ? miÄ?so do miski, gotowaÄ? na parze 1 1/2 do 2 godz. MiÄ?so ostro??nie wyjÄ?Ä? z miski. Sos szynkowy odstawiÄ?. MiÄ?so zawinÄ?Ä? w gazÄ?, po??o??yÄ? deseczkÄ? na szynce, obciÄ???yÄ?, odstawiÄ? na 5 - 6 godz. OdwinÄ?Ä?, usunÄ?Ä? sznurek, w??o??yÄ? do sosu, wstawiÄ? do lod??wki. PodawaÄ? po 12 godz. SzynkÄ? mo??na przechowywaÄ? w sosie, w lod??wce przez 7 dni. SzynkÄ? podawaÄ? pokrajanÄ? w cienkie plasterki z musztardÄ?. Proporcje: na 12-16 porcji - na przekÄ?skÄ?
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design