Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Golonka gotowana (peklowana) 90 min

Kuchnia z szybkowaru

1 golonka
1 pÄ?czek w??oszczyzny
Zalewa:
2,5 I wody
7 p??askich ??y??ek soli
1 ??y??eczka cukru
1 ??y??eczka kolendry
3-4 go??dziki
15 ziaren pieprzu
15 ziaren ziela angielskiego
5 listk??w laurowych
3 zÄ?bki czosnku
Pieprz, ziele angielskie i czosnek rozetrzeÄ?, wszystkie przyprawy wymieszaÄ?. WodÄ? zagotowaÄ? z solÄ? i go??dzikami, po ostudzeniu dodaÄ? przyprawy, w??o??yÄ? golonkÄ?. PostawiÄ? na 2 tygodnie do ch??odu, od czasu do czasu przewracaÄ?. Golonka przed w??o??eniem do zalewy musi byÄ? doskonal oczyszczona. WyjÄ?tÄ? z zalewy golonkÄ? op??ukaÄ?, zalaÄ? w szybkowarze wrzÄ?tkiem, zamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 90 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Teraz szybkowar otworzyÄ? wrzuciÄ? oczyszczonÄ? w??oszczyznÄ?. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ponownie ogrzewaÄ? 25 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design