Kuchnia Jamajki
1/2 kg ??opatki lub szynki wieprzowej pokrajanej w paski
o d??ugo??ci 4 cm i szeroko??ci 2 cm
1 i 1/2 ??y??ki oleju jadalnego
1/2 ??y??ki mÄ?ki
1/2 szklanki selera posiekanego
1/2 szklanki cebuli drobno posiekanej
1 ma??y pomidor sparzony, obrany i posiekany
2 pieczarki posiekane
1 roztarty zÄ?bek czosnku
2 ??y??ki pasty pomidorowej
1/2 szklanki bia??ego wina wytrawnego lub wody
1 ??y??eczka posiekanej zielonej pietruszki
1/2 ??y??eczki soli szczypty: bazyli majeranku i tymianku
2 ??y??ki koniaku dowolnie |
1. Paski miÄ?sa zrumieniÄ? w rondlu na rozgrzanym oleju.
2. WsypaÄ? mÄ?kÄ?, wymieszaÄ?.
3. PodaÄ? wszystkie sk??adniki poza koniakiem.
4. MieszajÄ?c, doprowadziÄ? do wrzenia.
5. Zawarto??Ä? rondla ostro??nie przelaÄ? do ma??ego ??aroodpornego naczynia.
6. DusiÄ? w nagrzanym piekarniku (190 C) przez godzinÄ?.
7. WlaÄ? koniak na 5 min. przed zako??czeniem duszenia.
8. PodawaÄ? z ry??em ugotowanym na sypko lub frytkami i buraczkami w ??mietanie lub zielonÄ? sa??atÄ?.
Proporcje dla 2-3 os??b
|