Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Wieprzowina duszona w piekarniku

Kuchnia Jamajki

1/2 kg ??opatki lub szynki wieprzowej pokrajanej w paski
o d??ugo??ci 4 cm i szeroko??ci 2 cm
1 i 1/2 ??y??ki oleju jadalnego
1/2 ??y??ki mÄ?ki
1/2 szklanki selera posiekanego
1/2 szklanki cebuli drobno posiekanej
1 ma??y pomidor sparzony, obrany i posiekany
2 pieczarki posiekane
1 roztarty zÄ?bek czosnku
2 ??y??ki pasty pomidorowej
1/2 szklanki bia??ego wina wytrawnego lub wody
1 ??y??eczka posiekanej zielonej pietruszki
1/2 ??y??eczki soli szczypty: bazyli majeranku i tymianku
2 ??y??ki koniaku dowolnie
1. Paski miÄ?sa zrumieniÄ? w rondlu na rozgrzanym oleju. 2. WsypaÄ? mÄ?kÄ?, wymieszaÄ?. 3. PodaÄ? wszystkie sk??adniki poza koniakiem. 4. MieszajÄ?c, doprowadziÄ? do wrzenia. 5. Zawarto??Ä? rondla ostro??nie przelaÄ? do ma??ego ??aroodpornego naczynia. 6. DusiÄ? w nagrzanym piekarniku (190 C) przez godzinÄ?. 7. WlaÄ? koniak na 5 min. przed zako??czeniem duszenia. 8. PodawaÄ? z ry??em ugotowanym na sypko lub frytkami i buraczkami w ??mietanie lub zielonÄ? sa??atÄ?. Proporcje dla 2-3 os??b
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design