Kuchnia chi??ska
1/2 kg schabu bez ko??ci pokrajanego wzd??u?? na 3 cm paski
Marynata :
1 ??y??eczka posiekanego korzenia imbiru lub1/2 ??y??eczki imbiru w proszku
1 ma??a cebula pokrajana w pi??rka
1 roztarty zÄ?bek czosnku
2 ??y??ki sosu sojowego lub 1 ??y??ka przyprawy maggi i 2 ??y??ki wody
2 ??y??ki w??dki wyborowej lub wody
1/4 ??y??eczki soli
Sos:
1/2 ??y??ki miodu lub cukru
1/2 ??y??ki sosu sojowego lub 1/2 ??y??eczki maggi i ??y??eczka wody
1/2 ??y??ki w??dki wyborowej (dowolnie)
1/2 ??y??ki oleju jadalnego |
1. Dok??adnie po??Ä?czyÄ? sk??adniki marynaty, wymieszaÄ? z miÄ?sem, pozostawiÄ? w ch??odnym miejscu na noc.
2. OsÄ?czony z marynaty schab u??o??yÄ? na brytfannie, podlaÄ? 2-3 ??y??kami wody, piec w ??rednio nagrzanym piekarniku (190 C) przez 20 min.
3. WymieszaÄ? sk??adniki sosu.
4. OdlaÄ? sos wytworzony podczas pieczenia.
5. MiÄ?so polaÄ? uprzednio przygotowanym sosem i piec jeszcze przez 15 min.
6. MiÄ?so pokrajaÄ? w cienkie uko??ne plasterki, wy??o??yÄ? na gorÄ?cy p????misek.
7. PodawaÄ? na gorÄ?co lub na zimno ze sma??onym ry??em CHOW-FAN z og??rkiem konserwowym, z ostrym sosem sojowym lub musztardowo-sojowym i bu??eczkami na parze MAN-TOU Proporcje dla 4 os??b
|