Kuchnia chi??ska
1 grubszy kotlet schabowy ( oko??o 15 dkg. pokrajany jak makaron
1 ??y??ka sosu sojowego lub ??y??eczka przyprawy maggi i 2 ??y??eczki wody
3 ??y??ki oleju jadalnego
1 plasterek korzenia imbiru lub 1/2 ??y??eczki imbiru w proszku
1 roztarty zÄ?bek czosnku
s??l i pieprz do smaku
20 dkg. zielonej fasolki pokrajanej w 3 cm. kawa??ki
1 du??a cebula pokrajana w pi??rka
1/2 ??y??ki s??odkiej pasty sojowej lub 1 ??y??eczka cukru
1/2 szklanki wywaru z fasolki
1/2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
sos sojowy lub przyprawa maggi |
1. MiÄ?so wymieszaÄ? z sosem sojowym lub przypraw maggi i wodÄ?, olejem jadalnym (1 ??y??ka) imbirem i czosnkiem, odstawiÄ? na 1/2 godz.
2. Tymczasem obgotowaÄ? fasolÄ? przez 3-4 min; odcedziÄ? wywar.
3. Przestudzony wywar po??Ä?czyÄ? mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? i pastÄ? sojowÄ? lub cukrem.
4. CebulÄ? sma??yÄ?, przez minutÄ? na gorÄ?cym oleju (1 ??y??ka) stale mieszajÄ?c, wyjÄ?Ä? ??y??kÄ? cedzakowÄ?, prze??o??yÄ? na talerz.
5. WlaÄ? pozosta??y olej na patelniÄ? na kt??rej sma??y??a siÄ? cebula, mocno j rozgrzaÄ?, w??o??yÄ? miÄ?so, sma??yÄ? na du??ym przez 2 min: mieszajÄ?c.
6. DodaÄ? cebulÄ? wraz z fasolki, sma??yÄ? przez 2 min., mieszajÄ?c.
7. WlaÄ? wywar z fasolki rozmieszany z mÄ?kÄ?, gotowaÄ? a?? zgÄ?stnieje.
8. DoprawiÄ? solÄ? i pieprzem, sojÄ? lub maggi, pozostawiÄ? przez chwilÄ? na ogniu.
9. PodawaÄ? z ry??em ugotowanym na sypko lub z bu??eczkami MAN TOU.
|