G????wka kapusty w??oskiej
50 dag ziemniak??w
4 marchwie
4 pory
3 ??y??ki oleju
du??a cebula
5-10 dag s??oniny lub t??ustego boczku
2 ga??Ä?zki ??wie??ego zielonego kminku
s??l
pieprz |
Marchew ostrugaÄ? i przekrajaÄ? wzd??u??. Bia??e czÄ???ci por??w wymyÄ? dok??adnie i pokrajaÄ? na grubsze talarki. Obrane ziemniaki pokrajaÄ? w sporÄ? kostkÄ?. W??oskÄ? kapustÄ? przekrajaÄ? na 8 czÄ???ci. CebulÄ? pokrajaÄ? w talarki. W rondlu lub naczyniu ogniotrwa??ym rozgrzaÄ? olej, w??o??yÄ? przygotowane jarzyny, osoliÄ? i opr??szyÄ? pieprzem, posypaÄ? posiekanym kminkiem, na wierzchu u??o??yÄ? jak najcieniej pokrajane plastry boczku lub s??oniny. Ca??o??Ä? zalaÄ? 3 szklankami wody, naczynie przykryÄ? i wstawiÄ? do rozgrzanego piekarnika na 1 godz.
|