Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Kluski z krwi

30 dag t??ustego
wieprzowego miÄ?sa
??y??ka smalcu
2 szklanki krwi wieprzowej
1 kg mÄ?ki ??ytniej lub jÄ?czmiennej
2 szklanki roso??u
1 cebula
s??l
pieprz
majeranek
MiÄ?so przepu??ciÄ? przez maszynkÄ? lub pokrajaÄ? w malutkÄ? kostkÄ? i przesma??yÄ? na rozgrzanym smalcu, po czym dodaÄ? posiekanÄ? cebulÄ? i jeszcze sma??yÄ?, a?? siÄ? zarumieni. Krew przetrzeÄ? przez sito, dodaÄ? ros????, miÄ?so z cebulÄ?, mÄ?kÄ? oraz s??l, pieprz i majeranek. Z masy uformowaÄ? ob??e kluski (wielko??ci ??redniej cebuli) i wk??adaÄ? do wrzÄ?cej osolonej wody. GotowaÄ? przez 15 min. Po wyjÄ?ciu polaÄ? topionÄ? s??oninÄ?, mas??em lub ??mietanÄ?. PodawaÄ? na gorÄ?co. Kluski te smakujÄ? doskonale tak??e i odsma??ane na ma??le, po przekrojeniu wzd??u??.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design