Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Ski????Ä?d??
Jest to typowo litewska wÄ?dlina, nazywana te?? czasem mylnie kindziukiem (rodzaj salcesonu), sporzÄ?dzana z najlepszego miÄ?sa wieprzowego, czÄ?sto z dodatkiem polÄ?dwicy. Podobie??stwo do salcesonu zawdziÄ?cza jedynie kszta??towi i temu, ??e nadziewany jest do ??o??Ä?dka wieprzowego. W r????nych regionach r????nie sporzÄ?dza siÄ? tÄ? wÄ?dlinÄ?, zresztÄ? wiele gospody?? ma swoje w??asne tajemnice produkcyjne stÄ?d znaczne r????nice smakowe, z jakimi mo??na siÄ? spotkaÄ?. Dobrze przyrzÄ?dzony i umiejÄ?tnie uwÄ?dzony ski????Ä?d?? przechowuje siÄ? bardzo d??ugo w stanie idealnie ??wie??ym, lecz raz ju?? rozkrojony winien byÄ? spo??yty w ciÄ?gu kilku tygodni. Ski??tÄ?d?? sporzÄ?dza siÄ? podczas uboju ??wini, najczÄ???ciej w miesiÄ?cach zimowych, a jada podczas ??niw, m????cki, kopania ziemniak??w itp. Jest to wÄ?dlina bardzo szlachetna w smaku, podawana bywa zwyczajowo r??wnie?? podczas rozmaitych uroczystych okazji. Obecnie przyrzÄ?dza siÄ? jÄ? g????wnie na wsi, wyjÄ?tkowo tylko mo??na dostaÄ? ski????Ä?d?? w dobrych restauracjach, specjalizujÄ?cych siÄ? w daniach regionalnych. Na 1 kg dobrego gatunkowo miÄ?sa wieprzowego (szynka, ??opatka, polÄ?dwica) bierze siÄ?: 4 dag soli, szczyptÄ? cukru, szczyptÄ? (1 g) saletry, szczyptÄ? mielonego pieprzu, 2 szczypty mielonego ziela angielskiego, szczyptÄ? mielonej kolendry, zÄ?bek czosnku oraz ??o??Ä?dek lub pÄ?cherz wieprzowy. Ilo??Ä? miÄ?sa i przypraw uzale??nia siÄ? od wielko??ci ??o??Ä?dka. ??o??Ä?dek powinien byÄ? umyty, bardzo dok??adnie wyskrobany, sparzony i wyp??ukany w zimnej wodzie. PÄ?cherz nale??y najpierw wymoczyÄ? przez d??u??szy czas w zimnej wodzie, nastÄ?pnie natrzeÄ? ziele angielskie. Sk??adniki wymieszaÄ? i wyrabiaÄ? rÄ?koma przez 1 godz. DodaÄ? pokrajanÄ? s??oninÄ? i jeszcze kilka minut wyrabiaÄ?. Z przyrzÄ?dzonego miÄ?sa uformowaÄ? spore kule i dobrze ??cisnÄ?Ä? w d??oniach. Na maszynkÄ? do mielenia miÄ?sa na??o??yÄ? specjalnÄ? ko??c??wkÄ? do kie??bas (sitko i no??yk usunÄ?Ä?) i naciÄ?gaÄ? na niÄ? oczyszczone jelita. Jelita cienkie powinny byÄ? pociÄ?te na 1-metrowe kawa??ki, grube tnie siÄ? na kr??tsze odcinki. Kule miÄ?sa wk??adaÄ? do maszynki, uwa??ajÄ?c, by by??a stale nape??niona; do jelit nie mo??e dostaÄ? siÄ? powietrze, muszÄ? one byÄ? nabite. Ko??ce zawiÄ?zaÄ? mocnÄ?, lnianÄ? niciÄ? lub sznurkiem. Tak przygotowane kie??basy wiesza siÄ? od razu w wÄ?dzarni i wÄ?dzi w ch??odnym dymie, u??ywajÄ?c wy??Ä?cznie drewna drzew li??ciastych: najodpowiedniejsze jest wi??niowe. Od czasu do czasu, dla dodania zapachu, podrzuciÄ? trochÄ? ja??owca. Trzeba uwa??aÄ?, aby dym nie by?? zbyt ciep??y i kie??basy nie zaczÄ???y siÄ? topiÄ?. Kie??basÄ? w jelitach cienkich wÄ?dzi siÄ? ok. 2 dni, po 2-3 godz.; w grubych ? nieco d??u??ej. Kiedy uzyskajÄ? ??adny, brÄ?zowy kolor - sÄ? gotowe. Przechowuje siÄ? je w ch??odnym, przewiewnym pomieszczeniu; muszÄ? wisieÄ?.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design