8 kg dobrego miÄ?sa wieprzowego
2 kg wo??owiny
10 dag cukru
100 g spirytusu
10 dag przypraw (pieprz, ziele angielskie, czosnek, majeranek, cebula)
cienkie jelita wieprzowe |
Z miÄ?sa usunÄ?Ä? b??ony i przylegajÄ?cy t??uszcz. Drobno je pokrajaÄ?, posypaÄ? solÄ?, wymieszaÄ? i zostawiÄ? w bardzo ch??odnym pomieszczeniu przez 2-3 dni. Po up??ywie tego czasu miÄ?so przepu??ciÄ? przez maszynkÄ?, dodaÄ? cukier, przyprawy oraz spirytus i dobrze wyrabiaÄ? rÄ?koma przez 1 godz. MasÄ? upchaÄ? do jelit i surowe kie??basy przechowaÄ? w ch??odnym miejscu przez 1 dobÄ?. NastÄ?pnie powiesiÄ? w wÄ?dzarni i wÄ?dziÄ? w ch??odnym dymie przez 2 dni, a potem - tak??e przez 2 dni - w gorÄ?cym. Tak przygotowane kie??basy mo??na z powodzeniem przechowywaÄ? w ch??odnym pomieszczeniu nawet przez e-10 miesiÄ?cy. ZachowujÄ? dobry smak i atrakcyjny zapach.
|