Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Szynka
Podczas Ä?wiartowania wieprza wyjÄ?Ä? szynki w ca??o??ci (mo??na ??opatki), jeszcze ciep??e natrzeÄ? cukrem zmieszanym z odrobinÄ? saletry i zaczekaÄ?, a?? dobrze wystygnÄ?. U??o??yÄ? je w drewnianym kuble i obficie posypaÄ? solÄ? wymieszanÄ? ze zmia??d??onym czosnkiem, mielonym pieprzem i zielem angielskim. Kiedy s??l rozpu??ci siÄ? i szynki puszczÄ? sok, nale??y postawiÄ? je w ch??odnym miejscu, przewracajÄ?c od czasu do czasu i polewajÄ?c wytworzonym sosem. W tym stanie szynki powinny dojrzewaÄ? przez 3-4 tygodnie. Je??eli z szynek usuwa siÄ? ko??Ä?, okres solenia skraca siÄ? do jednego lub p????tora tygodnia. Po wyjÄ?ciu z solanki szynki wiesza siÄ? w wÄ?dzarni i wÄ?dzi w podobny spos??b jak kie??basy, ale odpowiednio d??u??ej (10-12 dni), a?? do uzyskania ??adnego, brÄ?zowego koloru.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design