50 dag domowej szynki
cebula
mielony pieprz
s??l
jajko |
WÄ?dzonÄ? szynkÄ? wymoczyÄ? i ugotowaÄ?, wk??adajÄ?c do gorÄ?cej wody. NastÄ?pnie drobno posiekaÄ?, dodajÄ?c posiekanÄ? cebulÄ? i pieprz, wbiÄ? jajko: wymieszaÄ?. Do cepelin??w, nadziewanych w ten spos??b, podaje siÄ? sos "maczankÄ?": 30 dag wÄ?dzonego boczku przesma??yÄ? z posiekanÄ? niewielkÄ? cebulÄ?, wsypaÄ? ??y??kÄ? mÄ?ki, zrumieniÄ? i - mieszajÄ?c - rozcie??czyÄ? niepe??nÄ? szklankÄ? mleka. Lekko osoli?? i chwilÄ? pogotowaÄ?.
|