50 dag g??owizny
75 dag kwaszonej kapusty
jab??ko
cebula
4-5 jag??d ja??owca
szczypta kminku
szklanka bia??ego, wytrawnego wina
s??l
Sos:
1,5 ??y??ki mas??a lub margaryny
2 ??y??ki mÄ?ki
2 szklanki wody lub roso??u
2-3 ??y??ki utartego, suchego chrzanu
2-3 ??y??ki ??mietanki
s??l |
MiÄ?so zalaÄ? niewielkÄ? ilo??ciÄ? wody i gotowaÄ? do miÄ?kko??ci. W innym rondlu poddusiÄ? kapustÄ?, dodajÄ?c obrane jab??ko, posiekanÄ? cebulÄ? i jagody ja??owca. Przed uko??czeniem duszenia miÄ?so i kapustÄ? po??Ä?czyÄ? i dusiÄ? razem jeszcze przez 10-15 min, w ko??cu dodaÄ? wino i osoliÄ?. PrzygotowaÄ? sos. T??uszcz stopiÄ? i zrobiÄ? zasma??kÄ? z mÄ?kÄ? rozprowadzajÄ?c jÄ? wodÄ? lub roso??em. DodaÄ? utarty chrzan, s??l i ??mietankÄ?, wymieszaÄ?. PodawaÄ? miÄ?so z sosem i gotowanymi ziemniakami.
|