4 n????ki wieprzowe lub 2 golonki
1,5 szklanki suszonego, zielonego grochu
1 kg kwaszonej kapusty
cebula
kilka jag??d ja??owca
??y??eczka suszonego majeranku
listek laurowy
s??l |
Groch przebraÄ?, wyp??ukaÄ? w zimnej wodzie, wrzuciÄ? do wrzÄ?tku, dodajÄ?c s??l i majeranek, gotowaÄ? do miÄ?kko??ci. N????ki wieprzowe sparzyÄ?, oczy??ciÄ? z pozosta??o??ci sier??ci, zalaÄ? niewielkÄ? ilo??ciÄ? wody, dodaÄ? obranÄ? i przekrajanÄ? cebulÄ?, jagody ja??owca, listek laurowy i s??l. GotowaÄ? do miÄ?kko??ci, po czym wyjÄ?Ä? n????ki, a do tego samego rondla w??o??yÄ? kapustÄ?, uk??adajÄ?c na wierzchu n????ki, dusiÄ? co najmniej 30 min. Ugotowany groch przetrzeÄ? przez sito, wy??o??yÄ? na miskÄ?, na warstwie grochu u??o??yÄ? kapustÄ? i n????ki. PodawaÄ? z musztardÄ?.
|