50 dag kaszy gryczanej
1 kg ziemniak??w
1 cebula
5 ziaren ziela angielskiego
listek laurowy
s??l
pieprz
25 dag lekko wÄ?dzonej s??oniny |
KaszÄ? sparzyÄ?. Ziemniaki obraÄ?, zetrzeÄ?, odcisnÄ?Ä?, wymieszaÄ? z kaszÄ? i drobno posiekanÄ? cebulÄ?. PrzyprawiÄ? do smaku solÄ? i pieprzem. MasÄ? na??o??yÄ? do specjalnie uszytych z p????tna wÄ?skich woreczk??w, zawiÄ?zujÄ?c ko??ce sznurkiem. GotowaÄ? w wodzie z solÄ?, zielem angielskim i li??ciem laurowym przez ok. 20 min. NastÄ?pnie w??o??yÄ? na chwilÄ? do zimnej wody i wy??o??yÄ? zawarto??Ä? woreczk??w na deskÄ?. KrajaÄ? w plasterki o grubo??ci 1-1,5 cm i sma??yÄ? na gorÄ?cym t??uszczu z wytopionej s??oniny.
|