Kuchnia w??oska
1 oz??r wieprzowy lub cielÄ?cy
40 g przecieru pomidorowego
3 selery naciowe
1 cebula
1 marchewka
1 ??y??ka posiekanej natki pietruszki
10 kapar??w
1 ??y??ka mÄ?ki
kawa??eczek czerwonej ostrej papryki
4 ??y??ki oliwy z oliwek |
Wyp??ukany ozorek gotowaÄ? 40 minut w dobrze osolonej wodzie. Z ugotowanego ozorka zdjÄ?Ä? sk??rkÄ? i pokroiÄ? go na plasterki. PokrojonÄ? cebulÄ?, marchew i seler usma??yÄ? na oliwie. Do podsma??onych jarzyn dodaÄ? posiekanÄ? natkÄ? pietruszki, kapary, przecier pomidorowy i ostrÄ? paprykÄ?. Oddzielnie rozmieszaÄ? mÄ?kÄ? w ??y??ce wazowej wywaru z ozorka i wlaÄ? do naczynia z jarzynami, dok??adnie mieszajÄ?c. GotowaÄ? jeszcze 20 minut. Ozorek podawaÄ? na zimno, polany sosem.
|