Kuchnia wÄ?gierska
4 kotlety wieprzowe
Na zalewÄ?:
S??l
2-3 ??y??ki octu
pieprz
sok z 1 cytryny
1 fili??anka kwa??nej ??mietany
sk??rka z 1/2 cytryny
2 ??y??ki cukru
li??Ä? laurowy
sk??rka otarta z cytryny
kilka ziarenek pieprzu
1/2 fili??anki oleju |
MiÄ?so potrzymaÄ? przez jeden dzie?? w zalewie, potem odsÄ?czyÄ?, posoliÄ?, posypaÄ? pieprzem i sk??rkÄ? otartÄ? z cytryny, w??o??yÄ? do rondla, polaÄ? kilkoma ??y??kami zalewy i usma??yÄ? stale je obracajÄ?c. DodaÄ? kwa??nÄ? ??mietanÄ?, zagotowaÄ? i wyjÄ?Ä? miÄ?so. Cukier zrumieniÄ? na patelni, zalaÄ? wywarem, zagotowaÄ? i tym sosem polaÄ? sznycle wieprzowe. PodawaÄ? na gorÄ?co.
|