Kuchnia wÄ?gierska
1 szynka z prosiÄ?cia
s??l
50 g boczku wÄ?dzonego
50 g t??uszczu
majeranek
1 szklanka piwa |
SzynkÄ? umyÄ?, obsuszyÄ?, dobrze natrzeÄ? solÄ? i majerankiem, odstawiÄ? co najmniej na godzinÄ?. Na brytfance rozpu??ciÄ? t??uszcz, w??o??yÄ? do niej szynkÄ? sk??rÄ? do g??ry, posmarowaÄ? t??uszczem i piec tak d??ugo w piekarniku, a?? bÄ?dzie chrupiÄ?ca. Boczek wciÄ??? maczaÄ? w piwie i smarowaÄ? nim grubÄ? sk??rÄ? szynki, kt??ra dziÄ?ki temu stanie siÄ? l??niÄ?ca i chrupiÄ?ca. Szynka w ??adnym wypadku nie mo??e byÄ? solona, ewentualnie dopiero tu?? przed podaniem jej na st????.
|