Kuchnia z szybkowaru
80 dag schabu
1 pÄ?czek w??oszczyzny bez kapusty
1 ??y??ka mÄ?ki
2 ??y??ki bu??ki tartej
1 ??y??ka powide?? ??liwkowych
0,5 kieliszka wytrawnego wina
4 dag t??uszczu
2 dag mas??a
2 go??dziki
s??l i cukier do smaku |
Schab pozbawiÄ? ko??ci, posoliÄ?, w??o??yÄ? do szybkowaru, wlaÄ? 2 szklanki wody. W??o??yÄ? oczyszczonÄ? w??oszczyznÄ?, zamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 20 minut. Po tym czasie szybkowar otworzyÄ?, wylaÄ? wywar, a na to miejsce w??o??yÄ? t??uszcz i obrumieniÄ? na nim schab dooko??a. ObsypaÄ? teraz schab grubo tartÄ? bu??kÄ?, w??o??yÄ? mas??o, powid??a, cukier, s??l i go??dziki, wlaÄ? na powr??t wywar. ZamknÄ?Ä? ponownie szybkowar i ogrzewaÄ? 10 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Na koniec zagÄ???ciÄ? sos mÄ?kÄ?, wlaÄ? wino i zagotowaÄ?.
|