Kuchnia z szybkowaru
1 kg wszystkich sezonowych owoc??w (gruszki, jab??ka, ??liwki, morele, ??odygi rabarbaru itp.)
2-3 ??y??ki miodu
konfitur lub d??emu
1 ??y??ka mÄ?ki
3 jaja
1 szklanka mleka
2 cukry waniliowe
1 ??y??ka mas??a
2 ??y??ki cukru pudru
kto lubi, mo??e dodaÄ? 1 ??y??eczkÄ? rumu lub innego alkoholu |
Oczyszczone owoce pokroiÄ? na ma??e kawa??ki, wymieszaÄ? z miodem (d??emem, konfiturÄ?) i ewentualnie alkoholem. Mas??em wysmarowaÄ? formÄ? lub wk??adkÄ? nie perforowanÄ?, wysypaÄ? jÄ? cukrem. Jaja ubiÄ? trzepaczkÄ? z resztÄ? cukru, cukrem waniliowym i mÄ?kÄ?. WymieszaÄ? z owocami, wlaÄ? do formy, wstawiÄ? do szybkowaru, do kt??rego wlaÄ? 2-3 szklanki wody (formÄ? najlepiej umie??ciÄ? na podstawce). Szybkowar zamknÄ?Ä? i ogrzewaÄ? 8 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. PodawaÄ? po sch??odzeniu.
|