Kuchnia z szybkowaru
4 miÄ?siste ??eberka wieprzowe
3 dag smalcu
2 pomidory lub 1 ??y??ka koncentratu pomidorowego
2 kartofle
2 cebule
1 ??y??eczka mÄ?ki. 1 zÄ?bek czosnku
1 ??y??eczka przyprawy curry
2 ??y??ki ??mietany
ostra papryka mielona i s??l do smaku |
??eberka przeciÄ?Ä? na p????, obrumieniÄ? w szybkowarze na mocno rozgrzanym t??uszczu, wrzuciÄ? oczyszczonÄ? i pokrojonÄ? w talarki cebulÄ?, posypaÄ? mÄ?kÄ? i wymieszaÄ?. WsypaÄ? curry, wrzuciÄ? czosnek i pokrojone, obrane ze sk??rki pomidory (sparzyÄ?, wtedy sk??rka ??atwo schodzi), zalaÄ? 2 szklankami wrzÄ?tku. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 20 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po otwarciu szybkowaru wyjÄ?Ä? miÄ?so, a pozosta??Ä? zawarto??Ä? zmiksowaÄ? (lub przetrzeÄ? przez sito) i zaprawiÄ? ??mietanÄ?. Sosem tym polaÄ? ??eberka.
|