Kuchnia z szybkowaru
40 dag ??eberek wieprzowych
1 ??rednia g????wka kapusty cukrowej (1,5 kg)
6 dag t??uszczu
2 ??y??eczki mÄ?ki
2-3 ??y??ki koncentratu pomidorowego
2 spore cebule
1 ??y??ka siekanego koperku; s??l
pieprz i s??odka papryka mielona do smaku |
??eberka poprzecinaÄ? na kawa??ki, obrumieniÄ? w szybkowarze no mocno rozgrzanym t??uszczu, wyjÄ?Ä?. Na tym samym t??uszczu podsma??yÄ? oczyszczonÄ? i pokrojonÄ? cebulÄ? i te?? wyjÄ?Ä?, a do szybkowaru wsypaÄ? mÄ?kÄ? (ogie?? pod szybkowarem zgasiÄ?) i wymieszaÄ?. KapustÄ? obgotowaÄ? w oddzielnym garnku, podzieliÄ? na li??cie, przygotowaÄ? jak na go??Ä?bki. Ka??dy li??Ä? pozbawiÄ? grubego nerwu (wyciÄ?Ä? lub pot??uc). Ka??dy kawa??ek ??eberka posypaÄ? solÄ? i pieprzem, posmarowaÄ? koncentratem pomidorowym, po??o??yÄ? na nim trochÄ? cebuli usma??onej i ciasno zawinÄ?Ä? w 2 li??cie kapusty. U??o??yÄ? na dnie szybkowaru, wlaÄ? 1 szklankÄ? wywaru z obgotowywania kapusty, posoliÄ?, popieprzyÄ? i posypaÄ? paprykÄ?. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 20 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego.
|