1 kg wieprzowiny bez t??uszczu,
1 ??y??ka smalcu,
1 szklanka bia??ego wytrawnego wina,
1 1/2 ??y??eczki kminku w proszku,
3-4 zÄ?bki czosnku,
5 cienkich plasterk??w cytryny,
1 ??y??ka ??wie??ej kolendry,
1 ??y??eczka soli,
pieprz |
MiÄ?so oczy??ciÄ?, umyÄ?, osuszyÄ? i krajaÄ? w kostkÄ? o boku 2,5 cm. Na silnym ogniu rozgrzaÄ? smalec, wrzuciÄ? miÄ?so, obsma??yÄ?, nastÄ?pnie wlaÄ? 1/2 szklanki wina, wsypaÄ? kminek, czosnek, s??l oraz pieprz. DusiÄ? przez 30-40 min. na wolnym ogniu pod przykryciem, a?? miÄ?so bÄ?dzie miÄ?kkie. NastÄ?pnie wlaÄ? resztÄ? wina, w??o??yÄ? ziele kolendry i cytrynÄ? (ka??dy plasterek przekrojony na 4 czÄ???ci) i jeszcze podgrzewaÄ? na wolnym ogniu, mieszajÄ?c. Przed podaniem ob??o??yÄ? ziemniakami.
|