Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
WIEPRZOWINA W WINIE

1 kg chudej wieprzowiny,
1 szklanka wytrawnego bia??ego wina,
4 ??y??ki winnego octu,
1 1/2 ??y??eczki siekanego czosnku,
1 listek laurowy,
4 go??dziki,
3 ??y??ki smalcu,
1 pomara??cza,
6-10 kromek chleba,
1 ??y??eczka soli,
1/2 ??y??eczki pieprzu
W du??ej misce wymieszaÄ? wino, ocet, czosnek, listek laurowy, go??dziki, majeranek, s??l oraz pieprz. Do przygotowanej w ten spos??b marynaty w??o??yÄ? wieprzowinÄ? krajanÄ? na kawa??ki, przycisnÄ?Ä? talerzykiem i trzymaÄ? przynajmniej przez 4 godz. w temperaturze pokojowej (kilka razy przemieszaÄ?). WyjÄ?Ä? miÄ?so i osuszyÄ?. W naczyniu o grubym dnie stopiÄ? ??y??kÄ? smalcu, na gorÄ?cy wrzuciÄ? kawa??ki wieprzowiny; obsma??yÄ? do r??wnomiernego zarumienienia. UsunÄ?Ä? t??uszcz, do miÄ?sa wlaÄ? 1/2 szklanki marynaty i zagotowaÄ? na ostrym ogniu; je??li pojawiÄ? siÄ? "oczka" t??uszczu, zebraÄ? je. ZmniejszyÄ? p??omie??, przykryÄ? i dusiÄ? (ok. p???? godziny), a?? miÄ?so bÄ?dzie miÄ?kkie. Na patelni stopiÄ? resztÄ? smalcu. Gdy bÄ?dzie gorÄ?cy, usma??yÄ? na z??ocisty kolor kromki chleba bez sk??rki, krajane w do??Ä? du??e tr??jkÄ?ty. MiÄ?so razem z sosem wy??o??yÄ? na p????misek i ob??o??yÄ? tr??jkÄ?tami chleba i plasterkami pomara??czy. PodawaÄ? z ziemniakami z wody i sur??wkÄ? z por??w.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design