1 1/4 kg schabu,
mÄ?ka,
4 ??y??ki oliwy,
2 cebule,
1/2 ??y??eczki czosnku,
1 ma??y listek laurowy,
3 pomidory,
5 dag chudej szynki wÄ?dzonej,
1/2 szklanki bia??ego wina,
1 jajo ugotowane na twardo,
2 ??y??ki naci pietruszki,
12 czarnych oliwek bez pestek,
s??l,
pieprz |
FormowaÄ? kotlety o grubo??ci oko??o 2,5 cm, zbiÄ?, posypaÄ? solÄ? i pieprzem, obtoczyÄ? w mÄ?ce i obrumieniÄ? na oliwie po obu stronach. Wy??o??yÄ? na p????misek, nakryÄ?, na patelniÄ? k??a??Ä? cebulÄ?, czosnek oraz listek laurowy i sma??yÄ? na s??abym ogniu przez 5 min., dop??ki cebula nie bÄ?dzie miÄ?kka. DodaÄ? krajane pomidory i szynkÄ?. DusiÄ? na wolnym ogniu, czÄ?sto mieszajÄ?c, by wiÄ?ksza czÄ???Ä? p??ynu wyparowa??a, a ca??o??Ä? uzyska??a konsystencjÄ? piure. MasÄ? prze??o??yÄ? nastÄ?pnie do ??aroodporne go naczynia, wlaÄ? wino i wodÄ?, wrzuciÄ? drobno posiekane jajo, naÄ? pietruszki, pokrojone na p???? oliwki i zagotowaÄ?. Z kolei dodaÄ? miÄ?so i wymieszaÄ? z sosem. PrzykryÄ? dok??adnie i dusiÄ? na s??abym ogniu przez oko??o 40 min. Kotlety polaÄ? sosem na p????misku.
|