Kuchnia chi??ska
1 1/2 kg schabu (kark??wki)
1/2 szklanki miodu
2 ??y??ki oleju sezamowego lub sojowego
Marynata:
1/4 szklanki wytrawnego bia??ego wina lub czystej w??dki
2 roztarte zÄ?bki czosnku
5 ??y??ek sosu sojowego
1 ??y??ka pasty sezamowej (dowolnie)
2 ??y??ki powide?? ??liwkowych
1 ??y??eczka soli
1/2 ??y??eczki "pi??ciu przypraw" lub cynamon
4 p??askie ??y??ki cukru |
MiÄ?so (bez ko??ci) pokrajaÄ? w paski o wymiarach 3 x 3 x oko??o 20 cm. Sk??adniki marynaty ubiÄ? widelcem w misce, w??o??yÄ? miÄ?so. WymieszaÄ? rÄ?kÄ?, wstawiÄ? do lod??wki na noc. Piekarnik rozgrzaÄ? do 190 °C. WrzÄ?cÄ? wodÄ? wlaÄ? do tacy w piekarniku (woda nie mo??e siÄ?gaÄ? do rusztu le??Ä?cego na tacy). MiÄ?so u??o??yÄ? na ruszcie w odstÄ?pach 5-6 cm. Piec 40 min. MiÄ?so z rusztem i tacÄ? wyjÄ?Ä?. TemperaturÄ? w piekarniku zwiÄ?kszyÄ? do 220 °C. ZlaÄ? wodÄ? zostawiajÄ?c 6 ??y??ek, miÄ?so posmarowaÄ? miodem nastÄ?pnie polaÄ? olejem, piec dalsze 10 min lub na ciemnoz??oty kolor. Piecze?? pokroiÄ? w plasterki o grubo??ci 1 cm, polaÄ? sosem z tacy.
Proporcje: dla 6-8 os??b - jako danie g????wne, z ry??em, z dodatkiem warzyw lub na 12-16 porcji na przyjÄ?ciu, kiedy podajemy inne potrawy
|