Kuchnia chi??ska
1/2 kg chudego, surowego boczku
2 szklanki wody
4 plasterki ??wie??ego korzenia imbiru lub 2 ??y??eczki imbiru w proszku
2 cebule dymki
1 ??wie??a papryka
1 por (tylko bia??a czÄ???Ä?)
3 ??y??ki i 2 ??y??eczki oleju
1 roztarty zÄ?bek czosnku
1 ??y??ka czystej w??dki
Sos:
3 ??y??ki miodu
1 ??y??ka ostrego keczupu
1/4 - 1/2 ??y??eczki przyprawy chilli
1 ??y??ka sosu sojowego
1 ??y??eczka oleju sezamowego lub sojowego |
Boczek w??o??yÄ? do ma??ego garnka, dodaÄ? imbir, cebulki, zalaÄ? 2 szklankami wody, gotowaÄ? na ma??ym ogniu 40 min. MiÄ?so wyjÄ?Ä?, p??ukaÄ? zimnÄ? wodÄ?, a?? stanie siÄ? zimne. WstawiÄ? do lod??wki na 1-2 godz. PokrajaÄ? w bardzo cienkie plasterki o wymiarach 3-6 cm. Z papryki usunÄ?Ä? nasiona i zgrubienia, a nastÄ?pnie pokrajaÄ? jÄ? w 2 1/2 - 3 cm kawa??ki. Bia??Ä? czÄ???Ä? pora pokrajaÄ? uko??nie w 2 1/2 cm kawa??ki, rozdzieliÄ? na obrÄ?czki. WymieszaÄ? sk??adniki sosu. 3 ??y??ki oleju wlaÄ? na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, rozgrzaÄ? na du??ym ogniu, dodaÄ? czosnek, mieszajÄ?c sma??yÄ? 10 sek, w??o??yÄ? plasterki boczku, mieszajÄ?c sma??yÄ? minutÄ?. WlaÄ? sos, mieszajÄ?c dusiÄ? minutÄ?, wlaÄ? w??dkÄ?, mieszajÄ?c dusiÄ? 30 sek. MiÄ?so przesunÄ?Ä? na bok patelni, wlaÄ? 2 ??y??eczki oleju na ??rodek, wsypaÄ? paprykÄ? i pory, mieszajÄ?c sma??yÄ? 30 sek, wymieszaÄ? z miÄ?sem. PodawaÄ? na gorÄ?co. Proporcje: dla 4-6 os??b, kiedy podajemy inne potrawy
Uwaga ! Por i paprykÄ? mo??na przesma??yÄ? na 2 ??y??eczkach oleju, po czym prze??o??yÄ? na talerzyk. Dalej postÄ?powaÄ? z boczkiem jak wy??ej, dodaÄ? warzywa przed wlaniem alkoholu.
|