Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
BOCZEK GOTOWANY I DUSZONY

Kuchnia chi??ska
1/2 kg chudego, surowego boczku
2 szklanki wody
4 plasterki ??wie??ego korzenia imbiru lub 2 ??y??eczki imbiru w proszku
2 cebule dymki
1 ??wie??a papryka
1 por (tylko bia??a czÄ???Ä?)
3 ??y??ki i 2 ??y??eczki oleju
1 roztarty zÄ?bek czosnku
1 ??y??ka czystej w??dki
Sos:
3 ??y??ki miodu
1 ??y??ka ostrego keczupu
1/4 - 1/2 ??y??eczki przyprawy chilli
1 ??y??ka sosu sojowego
1 ??y??eczka oleju sezamowego lub sojowego
Boczek w??o??yÄ? do ma??ego garnka, dodaÄ? imbir, cebulki, zalaÄ? 2 szklankami wody, gotowaÄ? na ma??ym ogniu 40 min. MiÄ?so wyjÄ?Ä?, p??ukaÄ? zimnÄ? wodÄ?, a?? stanie siÄ? zimne. WstawiÄ? do lod??wki na 1-2 godz. PokrajaÄ? w bardzo cienkie plasterki o wymiarach 3-6 cm. Z papryki usunÄ?Ä? nasiona i zgrubienia, a nastÄ?pnie pokrajaÄ? jÄ? w 2 1/2 - 3 cm kawa??ki. Bia??Ä? czÄ???Ä? pora pokrajaÄ? uko??nie w 2 1/2 cm kawa??ki, rozdzieliÄ? na obrÄ?czki. WymieszaÄ? sk??adniki sosu. 3 ??y??ki oleju wlaÄ? na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, rozgrzaÄ? na du??ym ogniu, dodaÄ? czosnek, mieszajÄ?c sma??yÄ? 10 sek, w??o??yÄ? plasterki boczku, mieszajÄ?c sma??yÄ? minutÄ?. WlaÄ? sos, mieszajÄ?c dusiÄ? minutÄ?, wlaÄ? w??dkÄ?, mieszajÄ?c dusiÄ? 30 sek. MiÄ?so przesunÄ?Ä? na bok patelni, wlaÄ? 2 ??y??eczki oleju na ??rodek, wsypaÄ? paprykÄ? i pory, mieszajÄ?c sma??yÄ? 30 sek, wymieszaÄ? z miÄ?sem. PodawaÄ? na gorÄ?co. Proporcje: dla 4-6 os??b, kiedy podajemy inne potrawy Uwaga ! Por i paprykÄ? mo??na przesma??yÄ? na 2 ??y??eczkach oleju, po czym prze??o??yÄ? na talerzyk. Dalej postÄ?powaÄ? z boczkiem jak wy??ej, dodaÄ? warzywa przed wlaniem alkoholu.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design