Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
S?ODKO-KWA?šNA WIEPRZOWINA

Kuchnia chi??ska
1 kg schabu (kark??wki)
1 szklanka osÄ?czonego ananasa z kompotu
1/2 szklanki soku z kompotu
1 ??wie??a papryka
1/2 szklanki marchwi lub pÄ?d??w bambusa pokrajanych w plasterki
1 ??rednia cebula
mÄ?ka ziemniaczana
olej do g??Ä?bokiego sma??enia
1 roztarty zÄ?bek czosnku
3 ??y??ki oleju
1/2 ??y??eczki soli
1 ??y??ka czystej w??dki
2 ??y??eczki oleju sezamowego (dowolnie)
Marynata:
1 ??y??ka sosu sojowego
1 ??y??ka czystej w??dki
1 jajo
1/2 ??y??eczki soli
S??odko-kwa??ny sos:
3 ??y??ki keczupu
2 ??y??ki octu (5%)
2 ??y??eczki sosu sojowego
1/2 - 1 ??y??eczka mÄ?ki ziemniaczanej
1/2 ??y??eczki "Jarzynki" lub "Vegety"
2 ??y??ki cukru
1/4 szklanki wody
s??l do smaku
MiÄ?so pokrajaÄ? w kostkÄ? o boku 2-3 cm, w??o??yÄ? do miski dodaÄ? sk??adniki marynaty, wymieszaÄ? drewnianÄ? ??y??kÄ? lub rÄ?kÄ?, odstawiÄ? na 1 godz. lub wstawiÄ? do lod??wki a?? do czasu przyrzÄ?dzenia. PaprykÄ? pokrajaÄ? w 2 cm kostkÄ?, cebulÄ? pokrajaÄ? wzd??u?? na 4 czÄ???ci, rozdzieliÄ? na listki. Sk??adniki s??odko-kwa??nego sosu starannie wymieszaÄ? z sokiem z kompotu. MarchewkÄ? gotowaÄ? przez minutÄ?, przelaÄ? zimnÄ? wodÄ?. MiÄ?so pokrajane w kostkÄ? obtoczyÄ? w mÄ?ce ziemniaczanej, strzepaÄ? nadmiar, u??o??yÄ? na du??ym talerzu lub na tacy. Oko??o 4 szklanek oleju wlaÄ? do garnka lub rondla, podgrzaÄ? na du??ym ogniu przez 5 min. SprawdziÄ? temperaturÄ? nak??uwajÄ?c wyka??aczkÄ?. Po??owÄ? kostek miÄ?sa k??a??Ä? pojedynczo na gorÄ?cy olej, sma??yÄ? na jasnoz??oty kolor, wybierajÄ?c po kostce miÄ?so przek??adaÄ? do cedzaka wstawionego do miski. Sma??yÄ? drugÄ? po??owÄ?. Metalowym sitkiem usunÄ?Ä? zanieczyszczenia z oleju, olej mocno podgrzaÄ?, sprawdziÄ? temperaturÄ?, w??o??yÄ? wszystkie kostki miÄ?sa, sma??yÄ? oko??o 5 min na ciemnoz??oty kolor, przelaÄ? na cedzak, osÄ?czyÄ? miÄ?so z oleju. Dwie ??y??ki oleju wlaÄ? na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, rozgrzaÄ? na du??ym ogniu, dodaÄ? czosnek mieszajÄ?c sma??yÄ? 10 sek, wsypaÄ? cebulÄ?, sma??yÄ? 30 sek ciÄ?gle mieszajÄ?c dodaÄ? marchewkÄ? i paprykÄ?, dalej mieszajÄ?c sma??yÄ? 30 sek, osoliÄ?, zamieszaÄ?, prze??o??yÄ? na talerz. PatelniÄ? wyp??ukaÄ?, osuszyÄ? rozgrzaÄ? na du??ym ogniu, wlaÄ? ??y??kÄ? oleju, podgrzaÄ?, dodaÄ? w??dkÄ? ca??y czas mieszajÄ?c dodawaÄ? kawa??ki ananasa i sma??yÄ? 30 sek, wlaÄ? zamieszany sos, gotowaÄ? mieszajÄ?c do zgÄ?stnienia. W??o??yÄ? miÄ?so i warzywa do sosu, starannie wymieszaÄ?, dodaÄ? oleju sezamowego, zamieszaÄ?. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 6-8 os??b - jako danie g????wne, z ry??em, z dodatkiem zupy
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design