Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
WIEPRZOWINA Z OWOCAMI LICZI

Kuchnia chi??ska
1 kg schabu (kark??wki)
1 puszka owocu Iiczi (oko??o 2 szklanek)
1 lekko roztrzepane jajo
4 szklanki i 2 ??y??ki oleju
mÄ?ka ziemniaczana do obtoczenia
1 rozgnieciony zÄ?bek czosnku
2 ??y??ki czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina
2 ??y??eczki oleju sezamowego (dowolnie)
Marynata:
??y??ki sosu sojowego
1 ??y??ka czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina
1/4 ??y??eczki "piÄ?ciu przypraw" lub cynamon
1/2 ??y??eczki soli
Sos z liczi:
Ä? szklanki soku z kompotu liczi
1/2 ??y??eczki "Jarzynki" lub "Vegety"
2 ??y??ki keczupu
3 ??y??ki octu (5%)
1 ??y??eczka mÄ?ki ziemniaczanej
1 ??y??ka cukru
MiÄ?so pokrajaÄ? w kawa??ki o wymiarach 3 x 4 i 1 /2 cm. Ka??dy kawa??ek naciÄ?Ä? z jednej strony w kratkÄ? o szeroko??ci 1 cm. Sk??adniki marynaty wymieszaÄ?, dodaÄ? miÄ?so, dok??adnie wymieszaÄ? rÄ?kÄ?, odstawiÄ? na 30 min w temperaturze pokojowej. Owoce liczi osÄ?czyÄ?, przeciÄ?Ä? na p????, sok wymieszaÄ? z pozosta??ymi sk??adnikami sosu z liczi. MiÄ?so prze??o??yÄ? do sita, osÄ?czyÄ?. RoztrzepaÄ? jajo w misce, prze??o??yÄ? do niej miÄ?so, wymieszaÄ?. ObtoczyÄ? wieprzowinÄ? w mÄ?ce ziemniaczanej, strzepaÄ? nadmiar, od??o??yÄ? na talerz. Garnek lub rondel postawiÄ? na du??ym ogniu, wlaÄ? 4 szklanki oleju, po 5 min sprawdziÄ? temperaturÄ?. Po??owÄ? miÄ?sa k??a??Ä? pojedynczo w gorÄ?cy olej, sma??yÄ? na jasnoz??oty kolor prze??o??yÄ? do cedzaka. Sma??yÄ? drugÄ? po??owÄ?. Metalowym sitkiem zebraÄ? zanieczyszczenia z oleju, olej mocno rozgrzaÄ?, wsypaÄ? przesma??one miÄ?so, sma??yÄ? na ciemnoz??oty kolor, przelaÄ? olej z miÄ?sem do cedzaka ustawionego na garnku. ?y??kÄ? oleju wlaÄ? na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, dodaÄ? czosnek, sma??yÄ? do zrumienienia, czosnek wybraÄ?. WlaÄ? alkohol i zamieszany sos, mieszajÄ?c doprowadziÄ? do zagotowania. DodaÄ? liczi, mieszajÄ?c zagotowaÄ?, spr??bowaÄ?, w razie potrzeby doprawiÄ? solÄ?, cukrem lub octem. WlaÄ? olej sezamowy, zamieszaÄ?. DodaÄ? usma??one kawa??ki miÄ?sa, wymieszaÄ?. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 6-8 os??b - z ry??em i zupÄ?
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design