Kuchnia chi??ska
75 dag ??wie??ego chudego boczku lub wieprzowej ??opatki ze sk??rÄ?
1 1/2 ??y??ki sosu sojowego
olej do g??Ä?bokiego sma??enia
Sos przyprawowy:
3 ??y??ki sosu sojowego
3 plasterki ??wie??ego imbiru lub 1 ??y??eczka imbiru w proszku
1 i 1/4 szklanki wywaru l, roso??u lub wody
3 ??y??ki czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina
1 1/2 ??y??ki cukru
3 gwiazdki any??u lub 1/2 ??y??eczki any??u lub kopru w??oskiego |
MiÄ?so podzieliÄ? na 4 r??wne kawa??ki, w??o??yÄ? do gotujÄ?cej wody, gotowaÄ? 5 min, odcedziÄ?, wyp??ukaÄ? pod zimnÄ? wodÄ?, osuszyÄ?. NatrzeÄ? ze wszystkich stron sosem sojowym, szczeg??lnie mocno sk??rÄ?, odstawiÄ? do przesuszenia. Olej mocno rozgrzaÄ? na du??ym ogniu, sprawdziÄ? temperaturÄ?, zmniejszyÄ? p??omie?? na ??redni, w??o??yÄ? miÄ?so i sma??yÄ? 4 min, osÄ?czyÄ? z t??uszczu. W??o??yÄ? do p??askiego garnka, sk??rÄ? do do??u, wlaÄ? zamieszany sos przyprawowy, doprowadziÄ? do zagotowania, obracaÄ? kilkakrotnie trzymajÄ?c na ??rednim ogniu minutÄ?. Garnek z miÄ?sem ustawiÄ? na wk??adce do gotowania na parze, przykryÄ?, gotowaÄ? na parze a?? miÄ?so stanie siÄ? bardzo miÄ?kkie, oko??o 2 godz. Ostro??nie wyjÄ?Ä? garnek, miÄ?so prze??o??yÄ? na p????misek, polaÄ? sosem z garnka. PodawaÄ? na gorÄ?co lub na zimno.
Proporcje: dla 4-6 os??b - jako danie g????wne, z ry??em, lub na zimno na 10 - 12 porcji, kiedy podajemy inne potrawy
|