Kuchnia chi??ska
75 dag chudej wieprzowiny pokrajanej w kawa??ki d??ugo??ci i grubo??ci palca
olej do g??Ä?bokiego sma??enia
Marynata:
1 ??y??eczka soli
1/4 ??y??eczki pieprzu
1/2 ??y??eczki imbiru w proszku
1 ??y??ka czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina
1 ??y??eczka oleju sezamowego (dowolnie)
Ciasto:
1 jajo
5 ??y??ek mÄ?ki pszennej
1 1/2 ??y??ki mÄ?ki ziemniaczanej
Sos:
1 1/2 ??y??ki oleju
1 1/2 ??y??ki posiekanej cebuli dymki
2 ??y??eczki roztartego czosnku
2 ??y??eczki posiekanej ostrej papryki lub ??y??eczka chilli
1 1/2 ??y??ki posiekanego ??wie??ego imbiru lub 1 1/2 ??y??eczki imbiru w proszku
5 ??y??ek roso??u lub wywaru l
2 ??y??ki octu (5%)
2 ??y??ki sosu sojowego
1 ??y??eczka soli
1 ??y??eczka cukru
Przybranie:
rzodkiewka, plasterki cytryny lub listki sa??aty (dowolnie) |
Sk??adniki marynaty po??Ä?czyÄ?, wymieszaÄ? z miÄ?sem, odstawiÄ? na 30 min. Jajka roztrzepaÄ?, ubijajÄ?c stopniowo dodawaÄ? mÄ?ki, wymieszaÄ? na jednolite ciasto. 1 1/2 ??y??ki oleju rozgrzaÄ? w rondelku, wsypaÄ? cebulÄ?, czosnek i imbir, mieszajÄ?c sma??yÄ? 30 sek, dodaÄ? pozosta??e sk??adniki sosu, zamieszaÄ?, zagotowaÄ?, zestawiÄ? z ognia, trzymaÄ? w cieple lub w garnku z gorÄ?cÄ? wodÄ?. Olej rozgrzaÄ? na ??rednim ogniu. MiÄ?so wymieszaÄ? z ciastem, po??owÄ? paluszk??w k??a??Ä? pojedynczo w gorÄ?cy olej, sma??yÄ? 3 minuty. WybraÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ?, sma??yÄ? drugÄ? po??owÄ?. Sitkiem metalowym usunÄ?Ä? zanieczyszczenia z oleju, olej rozgrzaÄ?, wsypaÄ? miÄ?so, sma??yÄ? 2 min, wybraÄ?, osÄ?czyÄ?. Przed podaniem polaÄ? gorÄ?cym sosem lub u??o??yÄ? na p????misku, przybraÄ?. Sos podawaÄ? oddzielnie. Proporcje: dla 4-6 os??b - z ry??em
|