Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
JAB?USZKA BAGDADZKIE

Kuchnia irakijska
2 ??y??ki rodzynk??w
3 du??e winne jab??ka (anton??wki lub renety)
1/2 szklanki cukru
4 ??y??ki ugotowanego ry??u
2 ??y??ki stopionego mas??a
1/2 - Ä? ??y??eczki cynamonu
1 szklanka wody
Rodzynki namoczone w gorÄ?cej wodziÄ? (oko??o10 min.) osÄ?czyÄ?. Z jab??ek ??ciÄ?Ä? wierzchy (2 cm), wydrÄ???yÄ? gniazdka nasienne uwa??ajÄ?c, aby nie uszkodziÄ? sk??rki jab??ka. Ka??de jab??ko posypaÄ? ??y??eczkÄ? cukru. Rodzynki wymieszaÄ? z ry??em, mas??em i 1 /4 szklanki cukru i nadziewaÄ? jab??ka. Ka??de posypujÄ?c cynamonem. Jab??ka z nadzieniem przykryÄ? obciÄ?tÄ? czÄ???ciÄ?, w??o??yÄ? do. wysmarowanego mas??em ??aroodpornego naczynia, posypaÄ? pozosta??ym cukrem, wlaÄ? wodÄ?. WstawiÄ? do nagrzanego piekarnika (160oC) i piec przez 20 min. czÄ?sto polewajÄ?c wodÄ?, kt??ra jest w naczyniu. PodawaÄ? na gorÄ?co lub na zimno. Proporcje dla 3 os??b
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design